a

Színkeverés
Bármelyik színt választja is, könnyedén kevehetőek a négy színkeverőrendszer segítségével. Az automata gépek felgyorsítják a munkát. A jövőben a színezők fontos szerepet fognak betölteni a festési iparágban. A bázis és az előre színezett festékek környezetvédelmi és egészségügyi hatásai egyre inkább fontos helyet foglalnak el az országok törvényhozásaiban és az felhasználhatóság szempontjából is. A festés inspirál, játék a színekkel, szórakoztat. Otthonának felületeit szebbé varázsolhatja, egyéni eléképzelései által, az általunk forgalmazott minőségi termékekkel és óriási színválasztékka. Állunk szolgálatára egyéni ötletei megvalósításában. Legyen merész, kreatív és ne félenj használni az új technikákat és ötleteket.

Egy kis elmélet.

A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre.
Az elektromágneses sugárzás, emberi szem által látható
tartományba eső részére, érzékeny a szem retinája. De
a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál,
ez okozza a különböző színeket. Háromfajta érzékelő
sejtet lehet megkülönböztetni, melyek érzékenysége a vörös, a zöld és a kék
színeknél a legerősebb. A látórendszer fontos tulajdonsága a színállandóság,
tehát az agy a színeket nem abszolút módon azonosítja, hanem relatív
úton, a környezethez hasonlítva.

Egy szín származhat monokromatikus fényből, ha egy adott hullámhosszúságú
fénysugarat észlelünk, vagy több fény keverékéből, ha több különböző
hullámhosszúságú fénysugár összességét érzékeljük. A szemünk ugyanúgy
sárgának érzékeli a sárga színnek megfelelő hullámhosszú fényt, mint a
vörös és a zöld színeknek megfelelő hullámhosszú fények keverékét stb.
Vannak színek, amelyeknek nincs monokromatikus megfelelője, csak
színkeveréssel állíthatók elő, például a bíbor.

Azt a színt, amely a teljes spektrumon azonos intenzitású, fehérnek nevezzük.
Mivel a legtöbb élőlény, így az emberek látása is a Nap spektrumához
igazodott, az érzékelés szempontjából a Napból érkező fényt is fehérnek
nevezhetjük, noha ez csak a látható tartományban egyenletes.
A fekete színt nem fény váltja ki, hanem a fény teljes hiánya.
Ha monokromatikus fénysugarakat összekeverünk, az eredmény egy
kevert színű fénynyaláb lesz, amelyben az emberi érzékelés számára
az egyes komponensek nem választhatók szét. Az ilyen fajta színkeverést
összeadó színkeverésnek nevezik. Rendszeresen találkozunk vele televízió-nézéskor,
vagy bármiféle színes kijelzős elektronikai készülékek használatakor.
Az összeadó színkeverés alapszínei a vörös, a zöld és a kék, ezeket különböző
arányban keverve minden színt megkaphatunk.

Felületen való visszaverődéskor, szóródáskor a felület a fénynyaláb
bizonyos hullámhosszúságú összetevőit elnyelheti, kivonhatja, ezért látjuk a fehér
fénnyel megvilágított tárgyakat színesnek. Azt a fajta színkeverést, amikor
nem színek összeadásával, hanem színösszetevők kivonásával kapunk új színt,
kivonó színkeverésnek nevezzük. Legkézenfekvőbb példája a festészet, amikor
különböző színű festékek keverésével érjük el a kívánt színhatást, de a színes
fényképezés, nyomtatás is ezen az elven alapul. Ilyenkor a színes felület
színének azt látjuk, ami a megvilágító fehér fény spektrumából megmarad,
a többi elnyelődik. A kivonó színkeverés ideális alapszínei a magenta, sárga
és a cián, de a színes nyomtatás fekete festéket is használ, a festészet pedig
még többféle színt.


Pld.: Kiegészítő színÖsszeadó (additív) színkeverés

 Kivonó (szubtraktív) színkeverés


Két különböző, de egyenlőképpen érvényes rendszer létezik a kiegészítő vagy komplementerszínekre aszerint, hogy összeadó rendszerről (ahol a fény elnyelődik) vagy kivonó rendszerről (ahol a fény visszaverődik) van-e szó. A négy fő komplementer pár:

  • fekete és fehér
  • vörös és türkiz
  • zöld és lila
  • kék és sága

A komplementerpárok létezése teszi lehetővé a színlátást azáltal, hogy a fehér fényt további három egyenlő részre osztják.

Kiegészítő színek összeadó rendszerekben:
Két szín akkor kiegészítő, ha egy összeadó rendszerben (mint az RGB) összekeverve őket a fehér szín árnyalatát kapjuk. Az emberi szem citológiájából eredően minden érzékelt szín a piros, zöld és kék kombinációiból adódik. A türkiz fény (ideális esetben) egyenlő arányú kék és zöld fényből keletkezik; a lila egyenlő arányú piros és kék; a sárga egyenlő arányú piros és zöld.

Kiegészítő színek kivonó rendszerekben:
A kivonó rendszerekben, mint amilyen a festékeké vagy a pigmenteké, és amilyen a CMYK két komplementerszín keveréséből az összetevőik kivonásával kapunk új színt.

Kiegészítő színek a művészetben:
A színfajták korlátozott hozzáférhetősége miatt a történelem során, sok művész ma is a kiegészítő színek egy hagyományos készletét használja:

  • piros és zöld
  • kék és narancssárga
  • sárga és lila (orgonaszín)

Egy színkeréken a kiegészítő színek egymással szemközt foglalnak helyet. A kiegészítő színek használata fontos szempont az esztétikailag kellemes művészi alkotás létrehozása és a grafikai tervezés során.

 Színhitelességi nyilatkozat

Az ezen a honlapon található színek a valódi festékszíneket jelenítik meg. Arra törekszünk, hogy a képernyőn látható színek a lehető legjobban megközelítsék azokat a színeket, amelyeket majd ön is használni fog. Sajnos a pontos egyezést nem tudjuk garantálni, mivel a fényképek és színminták színei az ön képernyőjének beállításától és felbontásától függően változhatnak.

Ez az honlap segít önnek elképzelni a kívánt színösszeállítást, de mielőtt nagy mennyiségben vásárol festékeinkből, mindig ellenőrizze a festéket.

 

 

 

 

 

 


Trilak színkeverő rendszer.
A Trilak az NCS-el nem "csak" egy színkártyát ad a kezébe, hanem a színek rendszerét, amelyben barangolva egy választott színhez megtalálhatja a hozzáillőket. Nézzünk egy példát: az S 0580-Y60R színszám egy gyönyörű, élénk narancssárgát takar. Hogy ez honnan látszik? Az első 2 számjegy a világosság, ami legfeljebb 100 lehet. A második 2 számjegy a telítettség, ami a szín "élénkségét" mutatja meg, tehát a színünk elég világos, és élénk. Az utolsó négytagú betű és szám kombináció azt mutatja, hogy az árnyalat a sárga (angolul yellow) és a piros (red) között helyezkedik el, és mivel itt is 0-100 -ig mehetünk, egy picivel a piros felé hajló narancsszínt jelöl.

Ezek után hogyan segíti az NCS színkártya a harmóniák kiválasztását? Bármelyik számot megváltoztatja a kiindulási szín értékéhez képest úgy, hogy a többit változatlanul hagyja, harmonikus színeket fog találni. A színek harmóniában a legszebbek, egymással és önnel.

Polifarbe színkeverő rendszer.
Színkeverés Poli-Farbe alapanyagokkalA színek, színes felületek és ezek érzékelése mindenki számára fontos. Befolyásolják hangulatunkat, hatással vannak mindennapjainkra.

A mi festékgyártási, színkeverési technológiánk még több lehetõséget ad a különbözõ ízlések, igények színekkel való megjelenítéséhez. A Poli-Farbe folyamatosan fejleszt ezen igények minél hatékonyabb kielégítése érdekében. A már meglévõ külsõ és belsõ falfestékek és nemesvakolatok gyári színskála szerinti színezhetõsége mellé a svájci CEAC cég képviselõivel közösen kialakítottuk a nemesvakolatok és univerzális homlokzati és beltéri bázisfestékek színezhetõségét és rendszerbe állítását. Ezen kül- és beltéri bázisok alkalmazásával, színezõ pasztáinkkal, nagy biztonsággal keverhetõk az NCS, RAL, COLOR HARMONY (szilikátok), COLOR HARMONY DECO (eurotrend) színkártya szerinti szinek. A 2007-es év újdonsága a Poli-Farbe új gyári színpalettája a HARMONY SYNTHESIS, amely megalkotásánál elsõdleges szempont volt az árnyalatok aktualizálása, és az egyszerû kiválasztás biztosítása.Színkeverõ szoftverünket folyamatosan fejlesztjük és bõvítjük, így a fent említetteken kívül további 12 színkártyából választhatnak vásárlóink.Caparol színkeverő rendszer.
A legmagasabb minőségű caparol termékválaszték. Széleskörű színválaszték, 38 színkártya alapján. Több mint 240 000 színreceptúra számítógéppel feldolgozva és kezelve a pontos színreprodukálás érdekében. A felhasználhatóságnak leginkább megfelelő kiszerelések a gazdaságosság érdekében.ICI Dulux színkeverő rendszer.
Számos termékünk több mint 1200 színben áll rendelkezésre, hogy segítsünk megtalálni pontosan azt az árnyalatot, amelyet keres. Válasszon egy színt széles választékunkból.Tikkurila színkeverő rendszer.
A festék a legváltozatosabb dekorációs termék a piacon. A különböző színek, fényességi fokozatok, minták, felületek és speciális effektek variációinak száma végtelen.Amikor a festett vagy lakkozott felület látványa már nem vonzó, szinte mindig megszépíthető a felület egy sablonozás vagy egy másik technika használatával.


Színképelemző

"Spektrofotóméter"
a spektrum egyes részeinek fényintenzitását mérő eszköz. Mint a fotométereknél, általában a mérés elve vagy abban áll, hogy az adott spektrum részenként egyenlővé tétetik egy összehasonlításul szolgáló fényforrás spektrumának megfelelő részeivel, vagy abban, hogy ismeretes törvény szerint gyengítjük az adott spektrális részt, mig szemünk számára éppen eltünni készül.
Üzleteinkben alkalmazott színképelemző segítségével, szinte bármilyen felületről készített színkép alapján, nagy esélyel megtaláljuk a hozzá legközelebb álló színkódot.